Enkel bärtårta.


Den här tårtan är väldigt god och väldigt väldigt enkel att göra. Den gjorde jag o Linn för någon vecka tillbaks och är vår första mor/dottertårta. Har helt ärligt aldrig gjort en gräddtårta själv tidigare, helt sjukt men det har inte blivit av helt enkelt. En prinsesstårta gjorde jag när jag fyllde 19 och den blev bra men annars har jag aldrig gjort någon . Ja det är ju lite fusk då det är köpta tårtbottnar så om man vill göra egna tårtbottnar så kan man ju göra det såklart.
Till ca 12 bitar:
Köpt tårtbotten i 3 delar (eller baka själv)
1 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
1/3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 liter hallon o blåbär
2 dl vispgrädde till garnering, här kan du lätt öka till 3-4 dl om det inte räcker med 2
1 msk strösocker
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i 5 min. Vispa 3 dl grädde, inte för fast.
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker vitt och pösigt med elvisp. Ta upp gelatinbladet och låt det vatten som finns kvar på bladet följa med. Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme och rör ner det med en slickepott i äggskummet. Vänd även ner den vispade grädden. Lägg en av tårtbottnarna på ett plant fat och stryk ut hälften av gräddblandningen så jämnt som möjligt. Strö över hälften av bären. Lägg på ytterligare en botten och lägg resten av gräddblandningen och bären på den (spara cirka 20 hallon till garnering). Lägg på den sista bottnen. Vispa 2 dl grädde (eller 3-4 dl om du vill) med 1 msk socker ganska fast. Bred grädden lite ojämnt över hela tårtan och strö över de sparade bären.
Källa: Bonniers Kokbok , upplaga från 2002
Kommentarer
Trackback