Vår lilla chimpans...

... unge kan gå. Jepp det gjorde han förra lördagen och i förrigår men det fastnar aldrig på film och det händer aldrig numera! Inte på denna film heller ;) .


Vår lilla chimpans...

... unge kan gå. Jepp det gjorde han förra lördagen och i förrigår men det fastnar aldrig på film och det händer aldrig numera! Inte på denna film heller ;) .


Hallonmuffins

Ja, det blir mycket hallon nu då Linn eventuellt är allergisk mot jordgubbar. Den här muffinsen är löjligt enkel att baka och jag har som vanligt "fuskat" lite och köpt spraygrädde då jag inte har ngn tårtsprits hemma. Garnering i form av mörka - och vitachokladhjärtan har jag köpt färdiga , de är dessa:
 
 
 
 
 
 
 
Smarrig, hur gör man den då?
 
Jo här kommer receptet:
 
10 stycken
 
 
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
en  nypa salt
 1 3/4 dl strösocker
1 ägg, lätt vispat
2 1/4 dl mjölk
85 gr smör, smält
2 tsk vaniljsocker
100 gr hallonsylt
1 1/2 dl vispgrädde (eller spraygrädde)
2 tsk florsocker (behövs ej om du köpt spraygrädde)
hallon till garnering
 
Förvärm ugnen till 200 C . Lägg i muffinspapper eller smöra 10 av fördjupningarna på en muffinsplåt i teflon med 12 fördjupningar.
 
Blanda samman mjöl, bakpulver, salt och strösocker i en stor skål.
Blanda i en annan skål samman ägg, mjölk, smält smör och vaniljsocker.
 
 
Tillsätt hela blandningen till de torra ingredienserna och rör om lätt tills allt precis blandats.
 
Fördela smeten jämnt i den förberedda plåten. Grädda i cirka 20 min eller tills att muffinsen rest sig och blivit gyllengula.
 
 
Låt svalna i plåten i 10 min, stjälp sedan upp på galler och låt svalna helt.
 
 
 
När muffinsen svalnat helt, dela dem som en tårtbotten och använd sylt för att foga ihop den övre och undre halvan igen.
 
 
 
Vispa grädden med florsocker i en liten skål tills mjuka toppar bildas (eller skit i den och spraya på lite spraygrädde) . Spritsa eller lägg en klick grädde på varje muffins. Garnera sedan fint med hallon. Förvara i kylskåp tills det är dags för servering eller ät på en gång ;) .
 
 
 
Källa: Massor av muffins, Catherine Atkinson, 2010
 
 

Enkel bärtårta.

 
 
Den här tårtan är väldigt god och väldigt väldigt enkel att göra. Den gjorde jag o Linn för någon vecka tillbaks och är vår första mor/dottertårta. Har helt ärligt aldrig gjort en gräddtårta själv tidigare, helt sjukt men det har inte blivit av helt enkelt. En prinsesstårta gjorde jag när jag fyllde 19 och den blev bra men annars har jag aldrig gjort någon . Ja det är ju lite fusk då det är köpta tårtbottnar så om man vill göra egna tårtbottnar så kan man ju göra det såklart.
 
Till ca 12 bitar:
 
Köpt tårtbotten i 3 delar (eller baka själv)
1 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
1/3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 liter hallon o blåbär
2 dl vispgrädde till garnering, här kan du lätt öka till 3-4 dl om det inte räcker med 2
1 msk strösocker
 
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i 5 min. Vispa 3 dl grädde, inte för fast.
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker vitt och pösigt med elvisp. Ta upp gelatinbladet och låt det vatten som finns kvar på bladet följa med. Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme och rör ner det med en slickepott i äggskummet. Vänd även ner den vispade grädden. Lägg en av tårtbottnarna på ett plant fat och stryk ut hälften av gräddblandningen så jämnt som möjligt. Strö över hälften av bären. Lägg på ytterligare en botten och lägg resten av gräddblandningen och bären på den (spara cirka 20 hallon till garnering). Lägg på den sista bottnen. Vispa 2 dl grädde (eller 3-4 dl om du vill) med 1 msk socker ganska fast. Bred grädden lite ojämnt över hela tårtan och strö över de sparade bären.
 
Källa: Bonniers Kokbok , upplaga från 2002
 
 

Då kör vi igång med den första muffisen...

...har haft en febrig tjej hemma så därför blev det första inlägget lite försenat. Bättre sent än aldrig. Bra att veta: Jag har inte världens bästa kamera, tar kort med min iphone, det ser bättre ut i verkligheten.

Okej, detta är mitt första recept , det är en

Banan - och jordnötsmörsmuffins.

Detta inte riktigt en söt efterättsmuffins utan tillhör kategorin nöt - och kryddmuffins.

Detta behöver du:




+ 1 muffinsplåt

Blir 12 stycken.

Ingredienser:

3 3/4 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1/2 dl ljust farinsocker (jag hade mörkt hemma, går lika bra)
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
100 gr grovkornigt jordnötssmör
2 1/4 dl mjölk
1 msk lönnsirap (jag körde på vanlig ljus sirap) 
1 ägg, lätt vispat
2 mycket mogna bananer, skalade och mosade
1 msk råsocker
1 tsk mald kanel 


1. Förvärm ungnen till 200 grader. Smöra eller placera pappersformar i en muffinsplåt med 12 fördjupningar. 



2. Blanda samman mjöl och havregryn i en stor skål, rör sedan ned farinsocker. Tillsätt bakpulver och salt och rör om.

3. Blanda i en anna skål samman jordnötssmör, mjölk, sirap, ägg och mosade bananer. Blanda väl.


Tillsätt hela blandningen till de torra ingredienserna, rör om lätt tills allt precis blandats.
4. Fördela smeten jämnt i den förberedda plåten. Blanda samman råsocker och kanel, strö sedan över smeten.
Grädda i cirka 20 min eller tills att muffinsen rest sig och blivit gyllengula. Låt svalna i plåten i 10 min, stjälp
sedan upp på galler. Servera varma eller kalla.
Servera med en liten klick jordnötssmör ovanpå.
Källa: "Massor av muffins" ( Catherine Atkinson , 2010, Tukan Förlag) .
Nästa recept blir en "To die for "- muffins, otroligt god för dig som gillar, äpplen , smuldeg
och kanel! 








ok.. första inlägget kommer imorgon nu ...

..är det natti natti

Premiär...

...för min nya  muffinsblogg!
Första inlägget kommer sent ikväll!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0